Abel en zijn werk

 

Mijn drang om te tekenen en schilderen begon op heel jonge leeftijd en vond eigenlijk zijn oorsprong in de wens om mooie dingen te verzamelen. Herinneringen zichtbaar te houden. Nog steeds is het verzamelen van mooie ‘dingen’ door middel van mijn schilderwerken een drijfveer.

 

In de studietijd op de Klassieke Academie ontdekte ik vooral de vele mogelijkheden om iets moois te maken, de manieren van kijken naar de dingen, de plekken, de mensen. Noodzakelijkerwijs moet je de vele onderwerpen wat inperken, en nu zijn het dan voornamelijk het Groninger landschap en het Emsland, die mij bezighouden.

 

En sinds een paar jaar Schiermonnikoog.... Ruimtelijkheid dus.... Naast de andere onderwerpen: tuinen, mensen, stillevens. Mijn focus is de laatste jaren steeds meer komen te liggen op kleur en details die ertoe doen. Je kunt de wereld niet schilderen, en het ‘oog’ maakt de dingen immers wel af... Suggestie is voor mij een belangrijk begrip, vooral bij het tekenen. Genoeg detail en genoeg kleur en toepassen van de eigenschappen van kleur, vooral het warm en koud naast elkaar gebruiken, dat is voor mij essentieel. De zon geeft warmte, de blauwe lucht geeft de koele tint in de schaduwen. Met de kleur maak je de sfeer. Dat is altijd de inspiratie voor een nieuw schilderij. Al ontstonden er ook meer dan 4000 tekeningen in die afgelopen 55 jaar...

 

Korte CV:

* 1955

HTS Bouwkunde 1977

bouwkundig tekenaar tot 2009

fotograaf 1990-2000

organist vanaf 1973

beroepsmatig schilder vanaf 2010.

 

contact:

Abel Groenewold

Van Royenlaan 39

9721 EL Groningen

06 107 15 098

abelgroenewold@hetnet.nl